استاندارد BRC و IFS بخش دوم
توضیحی خلاصه در مورد GMP
عبارت است از کلیه ی عملیات و فرایندهای مورد نیاز برای تولید مواد غذایی و دارویی ایمن. به عبارت دیگر، GMP شامل کلیه ی فرایندها و اقدامات مورد نیاز برای عملیات تولیدی مورد نظر است که باید توسط متخصصین تایید شود. همچنین عملیات مذکور بر اساس یافته های دانش روز انجام می گیرد.
ولی کمیسیون اروپایی معتقد است که GMP بخشی از سامانه ی تضمین کیفیت است که اطمینان می دهد محصول به صورت یکنواخت و دائم مطابق با استاندارد های کیفیت مربوطه تولید شده و تحت کنترل قرار گرفته است
نحوه اخذ گواهینامه
مراحل اخذ گواهینامه به شرح زیر می باشد:
مرحله ۱- برنامه ریزی جهت دستیابی به موفقیت
بنابراین ضروری است شرکت هایی که علاقمند می باشند که تایید گردند دقیقا آنچه باید به دست آورند را قبل از بررسی گواهینامه مدنظر قرار دهند.
مرحله ۲- آماده سازی
یک نسخه از استاندارد را سفارش داده و مطابقت سایت خود با الزامات و شرایط آن را ارزیابی نمایند. BRC اسناد راهنمایی در مورد بهترین عملکرد و استفاده از استانداردها برای برخی بخش هایی که ممکن است مفید واقع شوند را منتشر نموده است.
مرحله ۳- خود ارزیابی
سیستم ها و عملکردهای فعلی خود را در برابر شرایط و الزامات استاندارد بررسی نمایید تا حوزه های مورد نیاز آتی را قبل از بازرسی کامل شناسایی نمایید. می توانید
مرحله ۴- انتخاب یک هیئت تأیید
یک هیئت تایید معتبر براص ارزیابی سایت خود انتخاب کنید. فقط هیئت های تایید که توسط BRC ثبت می شوند می توانند به نظارت و بازرسی بپرداهند. هیئت های تایید خواستار اطلاعات کامل سایت و عملکرد شما قبل از بازرسی می باشند. مدت بازرسی در استانداردها تایید شده است.
مرحله ۵- بازرسی و حسابرسی
باید طرحی جهت بازرسی و حسابرسی توسط هیئت تایید ارائه گردد تا تضمین نماید که شما کاملا آماده اید. چنانچه پرسنل یا مستندات در زمان نظارت در دسترس نباشند، نظارت و حسابرسی تمدید گردیده و بنابراین نیاز به آماده سازی خواهد بود. ضرورص است سایت در زمان نظارت در دست تولید باشد در غیر این صورت به بازرسیو نظارت بیشتر نیاز خواهد بود.
مرحله ۶- اقدامات اصلاحی
در پایان مرحله نظارت و حسابرسی، هیئت تایید باید لیستی مکتوب از هرحوزه نیازمند پیشرفت و ارتقاء ارائه نماید تا بتواند گواهینامه اخذ کند. پس از شناسایی مغایرت ها، این مغایرت ها و اختلافات باید مورد بحث و بررسی قرار گرفته و شواهد و مدارک کافی و مناسب برای ارزیابی ظرف مدت ۲۸ روز به هیئت تایید ارائه گردد .در برخی شرایط، ضروری است بازرس به سایت بازگردد تا اقدامات اصلاحی صورت گرفته را کنترل نماید.
مرحله ۷- تصمیم تأیید
هیئت تایید گزارش حسابرسی و بازرسی ارائه شده توسط بازرس و مدارک مربوط به اقدام اصلاحی را بررسی خواهد نمود تا در مورد تایید تصمیم اتخاذ نماید.
مرحله ۸- صدور گزارش و گواهینامه (در صورت امکان)
گزارش و تایید بازرسی (در صورت امکان) باید ظرف ۴۲ روز از تاریخ بازرسی اولیه به نام شخصی که هزینه بازرسی را پرداخته صادر گردد .یک نسخه از گزارش به طور اتوماتیک به BRC ارسال می گردد تا به هیئت تایید متصدی بازرسی امکان کنترل کیفی را دهد. از سایت های تایید شده دعوت می شود اطلاعات سایت را روی وب سایت دایرکتوری BRC جهت تبلیغ دستاوردهای خود قرار دهند.
مرحله ۹- صدور گزارش برای مشتریان
این یک اصل است در طرح BRC است که گزارش بازرسی متعلق به شرکتی است که هزینه بازرسی را پرداخته و نسخه های آن را صرفا می توان به سایر طرفین به درخواست مالک ارائه نمود (یک کپی به BRC ارائه شده و محرمانه تلقی خواهد شد )معولا یک نسخه از این گزارش و/ یا گواهینامه برای مشتریان صادر می گردد.
شاخص های گواهی BRC
در این گواهی باید نشان AB معتبر وجود داشته باشد
CB صادرکننده گواهی مشخص و مورد تایید AB معتبر و مرجع BRC باشد
نام کارخانه تولیدی و آدرس آن ذکر شده باشد
به استاندارد BRC یا Global Standard For Food Safety اشاره شده باشد
دامنه گواهی شامل نام محصولات و نوع فرآوری مشخص باشد
شماره گواهی و BRC site code در آن ذکر شده باشد
تاریخ صدور گواهی و تاریخ انقضا آن مشخص باشد
گواهی در سایت CB و سایت www.BRCdirectory.com قابل ردیابی باشد
نام CB صادرکننده گواهی در سایت AB معتبر و سایت BRC وجود داشته باشد
گواهی استاندارد ( International Food Standard )IFS
تاریخچه و مقدمه ای بر استاندارد IFS
تا سال ۲۰۰۳ این استاندارد برای واحدهای خرده فروشی ها و عمده فروشان اروپایی ساخته شده بود. با توجه به افزایش تقاضای مصرف کنندگان، افزایش تعهدات خرده فروشان و عمده فروشان، افزایش الزام قانونی و جهانی شدن عرضه محصول، باعث ایجاد استاندارد ایمنی مواد غذایی شد.
نسخه ۳ این استاندارد توسط فدراسیون خرده فروشی آلمان (HDE) توسعه داده شد و این استاندارد در سال ۲۰۰۳ راه اندازی شد. در ژانویه سال ۲۰۰۴، نسخه به روز شده، نسخه ۴، با همکاری فدراسیون خرده فروشی فرانسه (FCD) طراحی و راه اندازی شد. در سال ۲۰۰۵/۲۰۰۶ فدراسیون خرده فروشی ایتالیا علاقه ای به این استاندارد نداشت. در نهایت نسخه ۶ این استاندارد در سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ تهیه و منتشر شد.
آنچه استاندارد IFS را پوشش می دهد
IFS Food استانداردی برای ممیزی خرده فروشان و عمده فروشندگان مواد غذایی و تولید کنندگان مواد غذایی است. استاندارد غذا برای شرکت هایی که فعالیت های زیر را انجام می دهند طراحی شده است:
فرآوری کنندگان مواد غذایی
شرکت های جمع اوری و فراوری مواد غذایی غیر قابل مصرف
فعالیت های بسته بندی اولیه
استاندارد IFS به ۴ بخش تقسیم می شود
قسمت ۱ پروتکل آدیت : پروتکل ممیزی الزامات خاص مربوط به سازمان های مربوط به حسابرسی های شرکت های غذایی را توصیف می کند
قسمت ۲ الزامات : بخش های مورد نیاز ( الزامات ) جزئیات استاندارد و مواردی که شرکت ها در برابر ممیزی مورد بررسی قرار می گیرند را مشخص می کند
قسمت ۳ الزامات مدارک اعتباربخشی، گواهینامه ها و ممیزان : این قسمت از جزئیات استاندارد، الزامات استاندارد برای اعتباربخشی و صدور گواهینامه ها برای تضمین سازگاری شرکت مورد نظر با استاندارد می باشد
بخش ۴ گزارش، نرم افزار AuditXpress و پورتال IFS : این بخش از جزئیات استاندارد اطلاعات بیشتری در اختیار دریافت کننده استاندارد قرار می دهد
بخش الزامات استاندارد به پنج بخش تقسیم می شود
مسئولیت مديريت ارشد
سیستم مدیریت کیفیت
مدیریت منابع
فرایند تولید
اندازه گیری، تجزیه و تحلیل، بهبود
به شرکت هایی که برای ممیزی IFS آماده می شوند، یک چک لیست ارائه خواهد شد. این چک لیست یک ابزار عالی است و می تواند برای اهداف ممیزی داخلی مورد استفاده قرار گیرد یا برای تجزیه و تحلیل در آماده سازی برای ممیزی اولیه IFS استفاده شود. استاندارد IFS مستلزم آن است که “مدیر ارشد باید یک نماینده IFS را معرفی نماید. نماینده و پرسنل مسئول حفظ سیستم های IFS، انجام ممیزی داخلی و یا ارائه کمک به شرکت های صدور گواهینامه در هنگام ممیزی هستند.
فرایند صدور گواهینامه IFS چیست
تصمیمات مربوط به صدور گواهینامه توسط اعضای تیم صدور گواهینامه توسط کمیته صدور گواهینامه جهانی SAI اخذ می شود. اعضای تیم صدور گواهینامه دارای دانش فنی دقیق از فناوری های تولید و محصولات، استانداردHACCP، QMS هستند
ممیزی به مشتریان یک سند برنامه عملیاتی را ارائه می شود، برنامه عملیاتی جزئیات مربوط به موارد زیر را ارائه می دهد
مورد نیاز (متن بندهای مورد نیاز از استاندارد IFS
سطح عدم انطباق از استاندارد
جزئیات عدم انطباق
سپس مشتری بخش های زیر را از طرح عملی تکمیل می کند و به ممیز ارائه می کند
اقدام اصلاحی (توسط شرکت)
مسئولیت / تاریخ / وضعیت اجرا (توسط شرکت)
سپس ممیز طرح عملی را تصویب و برنامه تکمیل شده را به تیم صدور گواهینامه ارسال می کند. تیم صدور گواهینامه اطلاعات زیر را بررسی می کند
گزارش نهایی
برنامه عملی تکمیل شده
مزایای این طرح
صدور گواهینامه IFS می تواند تعدادی از مزایای کلیدی را برای شرکت ها ارائه دهد مانند تلاش برای برتری در کیفیت و رضایت مشتری و مزایای رقابتی در بازار
مزایا برای خریداران
افزایش اعتماد به نفس در تامین کنندگان و بهبود محصولات
کاهش زمان برای تامین کنندگان
کاهش زمان برای برگرداندن محصولات خارج از مشخصه های تعیین شده
بالا بردن دقت
توانایی کاهش هزینه های بازرسی فردی با ترکیب چندین بازرسی مختلف در یک زمان
مزایا برای تولید کنندگان
درک بهتر بین مدیریت و کارکنان مربوط به استانداردها و رویه ها
نظارت بر انطباق با مقررات مواد غذایی
استفاده موثر از منابع
کاهش نیاز به بازرسی های مشتری
افزایش دقت
کسب مدرک معتبر
توانایی کاهش زمان بازرسی کل با ترکیب انواع بازرسی های مختلف در یک زمان
مزایای بازاریابی
بهبود شهرت کسب و کار به عنوان یک تامین کننده محصول با کیفیت بالا
توانایی تجارت با مشتریان بیشتر
استفاده از آرم و گواهی IFS برای نشان دادن انطباق با بالاترین استانداردها
اهداف استاندارد بین المللی غذا
ایجاد یک استاندارد مشترک با سیستم های ارزیابی واحد
کار با مدارک صدور گواهینامه معتبر
اطمینان از قابلیت مقایسه و شفافیت در سراسر کل زنجیره تامین غذا
کاهش هزینه ها و زمان برای تامین کننده و خرده فروشان
شاخص های گواهی IFS
در این گواهی لوگو یا نشان AB معتبر وجود داشته باشد
نام CB صادرکننده گواهی مشخص و مورد تایید AB معتبر و مرجع IFS باشد
نام کارخانه تولیدی و آدرس آن ذکر شده باشد
به استاندارد IFS FOOD اشاره شده باشد
در دامنه گواهی محصولات،فراوری،تولید و بسته بندی مشخص باشد
شماره گواهی، تاریخ صدور گواهی و تاریخ انقضا آن مشخص باشد
گواهی در سایت CB قابل ردیابی بوده و در غیر این صورت از طریق گروه سیستم های مدیریت ایمنی، بازرسی و رتبه بندی به صورت ایمیل استعلام شود
نام CB صادرکننده گواهی در سایت AB معتبر و سایت رسمی IFS ( www.ifscertification.com ) وجود داشته باشد
چه کسی بازرسی می کند
همه ممیزان IFS روند تاییدیه زیر را طی می کنند:
شرکت در یک دوره آموزشی داخلی ارائه شده توسط یک مربی تأیید شده IFS
تکمیل فرم رزومه ای IFS
گذراندن امتحان کتبی IFS
یک جلسه آموزشی با تیم صدور گواهینامه IFS
تفاوت استانداردهای ایزو ۲۲۰۰۰ ، BRC و IFS چیست
مصرف کنندگان مواد غذایی امروزه نگران ایمنی مواد غذایی هستند. برای رفع نگرانی آن ها ، شرکت های دخیل در زنجیره مواد غذایی باید استانداردهای خاصی را رعایت کنند تا به مصرف کنندگان این اطمینان را بدهند که تمام مخاطرات تحت کنترل است.
چارچوب BRC و IFS چیست
چارچوب BRC و IFS که به ترتیب توسط توزیع کنندگان بریتانیایی و آلمانی طراحی شده اند تا بتوانند نیازهای مربوط به روش ها و نتایج فرایند ایمنی مواد غذایی را تعیین کنند. با این حال، آن ها برای کل زنجیره غذا مناسب نیستند.
در مورد ISO 22000
این استاندارد بین المللی، که امروزه در صنعت بسیار ارزشمند است، وعده روش مدیریت کیفیت را بر اساس انطباق با مقررات و خواسته های مشتریان می دهد. نقاطی که برای چارچوب ISO 22000، BRC و IFS رایج هستند، عمل بهداشتی خوب، استفاده از سیستم HACCP و سیستم ردیابی برای شناسایی دسته های غذایی است.
اما تفاوت ها چیست؟
بر خلاف چارچوب BRC و IFS، استاندارد ISO 22000 براساس نتایج و روش ها استوار است. این استاندارد در سال ۲۰۰۵ و پس از BRC و IFS ایجاد شده است که در سال ۲۰۱۸ مجددا مورد بازنگری قرار گرفته است. پس بالطبع الزامات ذکر شده در دو استاندارد پیشین را به منظور رسیدن به هدف ایمنی غذا برای مصرف کننده را در بر می گیرد.
استانداردهای BRC و IFS به ویژه در صنایع غذایی و کسانی که می خواهند با توزیع کنندگان کار کنند، کاربرد دارد اما در استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ هر کسی که در زنجیره غذایی دخیل است، می بایست این الزامات را رعایت نماید.
منبع: آی اکسپورت
تا سال ۲۰۰۳ این استاندارد برای واحدهای خرده فروشی ها و عمده فروشان اروپایی ساخته شده بود.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز