صادرات به مصر
مصر کشوری در منطقه خاورمیانه است که اقتصاد آن وابسته به رود نیل است. به دلیل نیاز عمده این کشور به صادرات از ایران روابط تجاری خوبی با کشور ما دارد و به دلایل مختلفی مانند وسعت بسیار، جمعیت بالای مسلمان، منابع طبیعی، کارخانههای صنعتی، صنعت توریسم پیشرفته، امکانات تجاری گسترده، موقعیت جغرافیایی منحصربفرد و نزدیکی به ایران برای کشور ما نیز در مقایسه با سایر کشورهای قاره آفریقا، مقصد صادراتی مناسبی است. در مجموع این پتانسیل و موقعیت ها می تواند باعث گسترش روابط تجاری دو کشور شود.
اقتصاد مصر
اقتصاد کشور مصر کاملا وابسته به کشاورزی و صنعت توریسم است. و همین اتکا این کشور را مبدل به یکی از اقتصادهای برتر خاورمیانه و قاره آفریقا کرده است. بدلیل نوسان میزان بارش سالانه از 20 سانتیمتر در شمال تا 5/0 سانتیمتر در صحراها، صنعت کشاورزی و اقتصاد مصرشدیدا به رود نیل وابسته است. می توان گفت کشاورزی در مصر منحصر به دلتای نیل بوده و از محصولاتی که در آن کشت می شود به غلات، کتان، میوه، شبدر، برنج، نیشکر و سبزیجات اشاره کرد. مهم ترین محصولات صادراتی این کشور کتان و شبدر هستند.
همچنین دامداری نیز در این کشور تقریبا رایج است. معادن فسفات، سنگ آهن، منگنز و کروم معادن مهم مصر هستند. صنایع مهم آن مواد غذایی، صنایع چوب، سیمان و فولاد است. از دیگر منابع درآمد مصر صنعت توریسم، صنایع مخابرات، دریافت عوارض از کشتیهای عبوری از کانال سوئز و بورس هستند. اما با این وجود، اقتصاد این کشور سرعت رشد پایینی دارد. به طوری که رتبه ی 165 را از میان 175 کشور از لحاظ جذب سرمایه گداری خارجی داراست.
شناسایی بازار کشورهای خارجی و انتخاب آنها برای موضوع صادرات مستلزم تحقیقات وسیع میدانی است. با توجه به این که بازار مصر برای تجار و بازرگانان ایرانی تقریبا ناشناخته و دست نخورده است. داشتن آگاهی کافی و بررسی تمامی جوانب ضروری به نظر میرسد. و برای گسترش صادرات غیر نفتی و توسعه روابط تجاری و اقتصادی ایران با سایر کشورها، بازاریابی صادراتی و شناخت کامل بازارهای خارجی از مراحل مهم این فرآیند است.
ایران و صادرات به کشور مصر
کشور مصر با شاخص 708/0 و 635/0 بالاترین و اولین رتبه را در میان کشورهای آفریقایی در خصوص صادرات و واردات و روابط تجاری با ایران داراست. اما صادرات انجام شده ایران به مصر از میزان پتانسیل سالانه آن بسیار پایینتر بوده است. که همین امر نمایانگر بازار بکر مصر برای تجار و بازرگان کشورمان است.
در بین محصولاتی که دارای پتانسیل صادراتی بالایِ ایران به مصر هستند. اولویت اول صادرات با اقلام صادراتی غیرنفتی ایران که ارزش افزوده بالا، وزن حجمی پایین و ترجیحاً مصرفی نهایی هستند، می باشد.
در روند تجارت دو جانبه میان کشورها اولویت اول یک همکاری دو سر برد است. و این همکاری مستلزم وجود یک افق منطقه ای نخواهد بود.با توجه به ملاحظات یاد شده مهم ترین عوامل همگرایی منطقه ای اقتصاد، سیاست، اشتراکات فرهنگی و جغرافیاست. و از جمله انگیزه های غیراقتصادی همگرایی منطقهای نیز میتوان به ثبات و امنیت منطقهای، انگیزه تثبیت اصلاحات و افزایش قدرت چانهزنی را نام برد.
چشم انداز صادرات ایران به مصر در آینده:
اقتصاد کشور مصر از لحاظ میزان تولید ناخالص داخلی به ایران شباهت زیادی دارد. و همین شباهت باعث بالارفتن انتظارها از مبادلات تجاری و مناسبات اقتصادی دو جانبه با این کشور می شود. زیرا نتایج تحقیقات نشانگر این است که امکان گسترش تجارت و مناسبات تجاری میان کشورهایی که دارای اقتصادی با تولید ناخالص داخلی سرانه مشابه هستند، بیشتر است.
اگرچه همین برابری تولید ناخالص داخلی سرانه ایران با تولید ناخالص داخلی سرانه مصر میتواند. راهگشای توسعه مناسبات اقتصادی و مبادلات تجاری بیشتر میان دو کشور باشد. اما به طور معمول، افزایش فاصله جغرافیایی کشورها، باعث کاهش پتانسیل تجاری و امکان مبادله دوجانبه میان آنها میشود. بر همین اساس است مناسبات تجاری ایران با مصر و کشورهای شمال و شرق آفریقا وسیعتر از دیگر مناطق این قاره می باشد.
طبق اطلاعات ارائه شده کشور مصر جایگاه ویژه ای در سه دسته شاخصهای اقتصادیِ مصر از جمله متغیرهای توسعه اقتصاد و تجارت، شامل شاخص آزادی اقتصادی، شاخص توسعه انسانی، تولید ناخالص داخلی کل و سرانه، نسبت تشکیل سرمایه ناخالص به تولید ناخالص داخلی، سهم ارزش افزوده صنایع کارخانهای از تولید ناخالص داخلی، سهم تجارت خارجی از تجارت جهانی، شاخص باز بودن اقتصاد،صادرات کارخانهای به کل صادرات. و نسبت سرمایهگذاری مستقیم خارجی به کل آن در جهان، نسبت به سایر کشورهای قاره آفریقا داراست.
به طور کلی این پتانسیل زمینه گسترش همکاری اقتصادی و گسترش روابط تجاری این کشور را با ایران فراهم میکند.
چکیده مطلب:
مسلما توسعه صادرات در کشورهایی مانند کشور ما که اقتصاد آنها وابسته به نفت است. کمک شایانی به هموار شدن مسیر رشد و توسعه اقتصاد کشور خواهد کرد. به همین دلیل کشورهای آفریقایی از جمله مصر با توجه به نوع اقتصادشان که به نفت و محصولات نفتی وابسته نیست. گزینه بسیار مناسبی برای گسترش روابط تجاری هستند.نکته قابل توجه دیگر شباهت های فراوان ایران و مصر از لحاظ فرهنگی و اقتصادی است. که این موضوع بستر لازم برای گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری میان دو کشور را فراهم میسازد.
منبع: آیسان کهن مهر
اقتصاد کشور مصر از لحاظ میزان تولید ناخالص داخلی به ایران شباهت زیادی دارد.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز