صادرات سنگ ایران
سنگ ایران به بسیاری از کشورها صادر می شود. این صنعت در کشوهایی مانند چین و امارات متحده عربی بازار فعالی دارد. سنگ ایران نیز به اروپا صادر می شود. ایتالیا ، آلمان ، انگلستان ، فرانسه ، بلژیک و لهستان در اروپا و آمریکای جنوبی ، استرالیا و ژاپن واردکنندگان سنگ ایران هستند. تقریبا می توان گفت که ایران محصولات کمی برای صادرات به اروپا دارد ، بنابراین ما باید از ظرفیت صادرات سنگ به این قاره استفاده کنیم.
بیشترین معادن سنگ ایران در شهرهای اصفهان،کرمانشاه، محلات، و قم واقع هستند؛ از جمله سنگ حاجی آباد و سنگ مرمریت دهبید.
سنگ مرمر دهبید از نظر کیفیت و رنگ در جهان شناخته شده است. این بدان معنا نیست که سنگهای دیگر ما از کیفیت بالایی برخوردار نیستند. بلکه ممکن است در جهان شناخته شده نباشند. این دلیل نیاز به بازاریابی و برندسازی در زمینه صادرات سنگ است.
تنوع الگوها ، رنگ ها و خطوط سنگ توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. در ایران معادن سنگهای خاصی مانند سنگ مرمر سفید ، آبی ، دودی و … وجود دارد که به عنوان پتانسیل مناسبی برای سرمایه گذاری در نظر گرفته می شود. صادرات سنگ به کشورهای آسیایی، شرقی آسیا و اروپایی در حال رشد است. مشکلات صادرات سنگ در ایران شامل موانع گمرکی و رویه های اجرایی صادرات است.
انواع سنگ صادراتی
صادرات سنگ به دو صورت بدون برش(کوپ) و برش خورده (اسلب و تایل) انجام میشود. صادرات سنگ از نوع کوپ به کشورهای مطرح در زمینه سنگ مثل ایتالیا، ترکیه و چین انجام میشود و در کشور مقصد برش خورده و ارزش افزوده حاصل از آن، به آن کشورها سود رسانی میکند. صادرات سنگ کوپ به دلیل خام فروشی و نداشتن ارزش افزوده مشمول عوارض است.
صادرات سنگهای برش خورده یا اسلب اغلب به کشورهای همسایه ازجمله عراق، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس صورت میگیرد. تراکنش حوزه سنگ در دنیا در حدود دو و نیم میلیارد دلار است که بیشترین سهم آن به ترکیه با 950 میلیون دلار تعلق دارد. ایران بعد از ترکیه، ایتالیا و یونان چهارمین صادر کننده سنگ ساختمانی است و ارزش صادرات سنگ آن درحدود 150 میلیون دلار است. با وجود پیشتاز بودن ترکیه در حوزه صادرات سنگ، این میزان از معادن ترکیه استخراج نمیشود.
در سالهای گذشته سنگ کوپ از ایران به کشور مقصد ارسال و در آنجا پس از تبدیل شدن به نوع اسلب و تایل مجددا به ایران وارد میشد. از این رو پس از مدتی واردات سنگ اسلب و تایل به ایران ممنوع گردید.
سنگ کوپ درون کانتینر 20 فوت قرار داده میشود و سنگ اسلب باتوجه به سایز بزرگتری که دارد بر روی پالت قرار میگیرد که درون هر کانتینر20 فوتی 5 یا 6 پالت میتوان قرار داد. سنگ اسلب و به دلیل داشتن حساسیت بالا و سایز بزرگ، قرار دادن آن در کانتینر به دقت بالایی نیاز دارد. سنگ تایل نیز با توجه به سایز کوچکتری که دارد درون صندوق چوبی قرار گرفته و هم در کانتینر 20 فوت و هم 40 فوت قابل بارگیری است.
صادرات سنگ به چین، هندوستان، ایتالیا در رده نخست و کشورهای امارات متحده عربی، عراق، ترکیه، کویت، مالزی و عمان در ردههای بعدی قرار دارد. بیشترین میزان صادرات از ایران در بین انواع سنگها، سنگ مرمریت است. سنگهای معدن، تراورتن، کریستال و چینی در ردههای بعدی قرار دارند. کد تعرفه صادرات سنگ عموما در ردیف 2515 و 2516 قراردارد.
سنگهای ساختمانی به دلیل ویژگیهایی مانند جلا پذیری و مقاومت بالا دربرابر رطوبت، سرما و گرما مورد استفاده قرار میگیرند.
تقاضا سنگهای ساختمانی در داخل کشور حدود 8 میلیون الی 12 میلیون تن در سال است. تقاضا برای صادرات سنگ حدود 7 میلیون تن معادل 150,314,000 دلار به سایرکشورها است. این درحالی است که کارخانههای سنگ ما از ظرفیت تولید 25 میلیون تن در سال برخوردار هستند. یکی از دلایل کم بودن حجم صادرات سنگ ایران وجود تحریمها و موانع بر سر مراودات بانکی ایران با سایر کشورها است. از لحاظ کیفیت میتوان گفت تولیدات کارخانههای سنگ ایران مطابق با کیفیت و استانداردهای مورد نظر بازارهای اروپایی است اما تعداد بازرگانانی که بتوانند در بازارهای بین المللی به صورت حرفهای کار کنند و بازاریابی کنند محدود است.
بازار روسیه
یکی از بازارهای صادرات سنگ، روسیه است. روسیه به دلیل روابط خوب تجاری با ایران و اختلافاتی که با اوکراین و ترکیه دارد، بازار بسیار پر رونقی برای صادرات سنگ ایران است. روسیه 142 میلیون جمعیت دارد، و به واسطه آب و هوایی که دارد سنگهای ساختمانی در آن بسیار استفاده میشود.
سنگ های مختلف برای صادرات به ترکیه استفاده می شود. اما سنگهای مرمر، سنگهای مرمر سفید، سنگهای تراورتن، سنگهای مرمر و سنگهای گرانیت از انواع سنگهایی هستند که صادرات آنها بسیار مهم است. استفاده از ضخامت و ابعاد کاربردی مناسب می تواند توجه خریداران ترک را به خود جلب کند. گرانیت به دلیل استحکام و عمر نسبتاً بالا به ترکیه صادر می شود. قیمت سنگ ها بر اساس ماده معدنی که سنگ از آن استخراج می شود ، ابعاد سنگ و ضخامت سنگ متفاوت است.سنگها به صورت تک کوپ، دو کوپ، سه کوپ و یا به صورت سنگ لاشه آماده صادرات به سایر کشورها میشوند و ادامه فراوری در کشور مقصد روی آنها انجام میشود. این سنگها همچنین میتوانند در کارخانههای ایران برش داده شده و به صورت ورقهای برای استفاده در صنعت ساختمان صادر شوند.
مهمترین معادن سنگ ساختمانی
ذخایر سنگهای ساختمانی در جهان حدود 15 میلیارد تن است که ایران هم با 4.7 میلیارد تن ذخیره سنگهای ساختمانی در جایگاه هفتم دنیا قرار دارد. مهمترین معادن سنگهای ساختمانی ایران شامل 44% سنگ مرمری، 25% سنگ چینی، 20% گرانیتها، 10% تراورتن و حدود 2% سنگ مرمر است. قطب تولید سنگ ایران استان اصفهان است که بیشترین تنوع سنگ را دارد. علاوه بر آن استان مرکزی، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، یزد، زنجان، قزوین و همدان در ردههای بعدی قرار دارند.
تقاضا سنگهای ساختمانی در داخل کشور حدود 8 میلیون الی 12 میلیون تن در سال است.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز