صادرات قند و شکر
قند و شکر از جمله کالاهای فرآوری شده ای هستند که مواد اولیه آن ها از بخش کشاورزی مانند چغندر و نیشکر به دست می آید و با توجه به استفاده گسترده از این محصول به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم، مصرف جهانی آن روز به روز در حال افزایش می باشد و در حال حاضر سهم قابل ملاحظه ای از تولیدات و مصرف عمده این محصول، در اختیار کشورهای ثروتمندی مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا، آمریکا و کوبا می باشد.
مصرف جهانی قند و شکر
شکر و قند منبع حدودا ۷ درصدی از کالری موجود در تمامی محصولات غذایی در سطح دنیا را تشکیل می دهند، کالایی بسیار مهم برای کشورهای کمتر توسعه یافته محسوب می شود و ۲۰ درصد از مصرف جهانی آن به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا اختصاص دارد.
کشور روسیه سهم حدودا ۵ درصد از مصرف جهانی قند و شکر را به خودش اختصاص داده است و با توجه به سهم اندک آن در تولید جهانی این محصول، که چیزی در حدود یک درصد می باشد و در جهت مخالف آن، که واردات این کشور از قند و شکر در کل دنیا چیزی حدود ۱۳ درصد می باشد، که در بین کشورهای همسایه ایران بیشترین واردات قند و شکر را به خودش اختصاص داده است و رتبه بعدی ۵ درصدی واردات آن به کشور اندونزی اختصاص داده می شود و در ادامه می توانیم به کشور کره جنوبی، ژاپن و چین اشاره ای داشته باشیم که سهم بین 3 و 4 درصدی را در این جدول برای خودشان در نظر گرفتند.
اگر بخواهیم بزرگ ترین کشورها در صادرات شکر را رتبه بندی کنیم به صورت زیر به ترتیب رتبه بندی، معرفی می شود:
برزیل
تایلند
هندوستان
فرانسه
گواتمالا
مکزیک
آلمان
آفریقای جنوبی
سوییس
بلژیک
هلند
کلمبیا
لهستان
روسیه
کوبا
تولید قند شکر در ایران
قند و شکر از جمله محصولاتی به شمار می آیند که مواد اولیه آن ها از محصولات کشاورزی مانند چغندر و نیشکر به دست می آید که تولید انبوه این دو محصول از سال ۸۳ در کشورمان در مناطق مختلفی مانند استان فارس، بوشهر، اهواز و امثال این ها در حال تولید و پرورش می باشد.
در کنار محصولات کشاورزی گسترده ای که در سطح کشور، در راستای این قند و شکر تولید می شود ما کارخانه های بزرگی را داریم که از جمله این کارخانجات می توانیم به کارخانه قند مرودشت اشاره ای داشته باشیم چون این کارخانه نزدیک به چند دهه است که بهترین قند دنیا را به خود اختصاص داده است و تولیدات گسترده این کارخانه باعث شده است که عمده کشورهای همسایه، جهت خرید این قند به کشور ما مراجعه داشته باشند.
سهم ایران در صادرات قند و شکر
به صورت گسترده ما عمده تولید چغندر و به واسطه آن، تولیدات شکر و قند خودمان را از سال ۸۳ در کشور گسترش دادیم و در حال حاضر سهم بزرگی در صادرات منطقه را ما به خودمان اختصاص داده ایم.
تولیدات قند در سال های گذشته به صورت قالب اصلی آن بود ولی در حال حاضر تمامی قندهای عرضه شده در بازار به صورت حبه و یا شکر آن به صورت بسته بندی می باشد که ما می توانیم همین قندهای حبه و بسته بندی شده را به بهترین حالت های ممکن به کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان، ترکیه و روسیه عرضه کنیم.
مهم ترین راهکارهای افزایش صادرات شکر چیست؟
اگرچه تعادل میان صادرات شکر و واردات آن تقریباً به هم خورده است و این عامل، فروش شکر را در بازار با مشکلاتی همراه کرده اما باز هم می توان با برنامه ریزی و استراتژی خاص، مسیر تولید داخل را هموارتر کرد. این کار کمک می کند که نیاز به واردات شکر مرتفع شود و تولید کنندگان داخل بتوانند ظرفیت های بازار داخلی را تأمین نمایند.
اگر اینگونه باشد می توان انتظار داشت که صادرات شکر در آینده بتواند رتبه خوبی کسب کند و ارز آوری هم داشته باشد.
یکی از راهکارها با توجه به گزارش های ارسال شده، افزایش قیمت چغندر است. این قیمت ها باعث می شود کشاورزان برای کشت و پرورش چغندر قند، تشویق شوند و کارخانه ها هم بتوانند شکر را با حجم انبوه تولید نمایند. یکی دیگر از کارهایی که در جهت رشد تولید و افزایش صادرات شکر می توان انجام داد، افزایش فضای کشت چغندر است. تولید بیشتر خوراک ورودی کارخانه های تولید کننده شکر، عاملی است که نه تنها نیاز بازار ایران را تأمین می کند بلکه می توان مازاد آن را نیز صادر نمود.
سومین راهکاری که برای تولید بیشتر نیشکر و چغندر قند معرفی شده و می تواند صادرات شکر را افزایش دهد، توجه به تأمین ماشین آلات کشاورزی است. کشورهای پیشرفته نظیر فرانسه مجهز به دستگاه های برداشت چغندر هستند. این ماشین آلات، سرعت برداشت را افزایش می دهد و این یعنی کشاورزان می توانند تولید بهتری داشته باشند. ایران هم باید در جهت خرید تجهیزات پیشرفته برنامه ریزی کند تا کار کاشت، داشت و برداشت چغندر برای کشاورزان، ساده تر گردد.
واردات شکر و راه های آن
یکی از انواع عمده صادرات هایی که تاجران و بازرگانان به صورت گسترده انجام می دهند واردات شکر می باشد. در واقع شما باید بدانید کشور ایران سیاست های خاصی در واردات شکر دارد، چرا که تولید زیادی از این محصول در کشور انجام می شود. شما به عنوان بازرگان و تاجر که می خواهید از صادرات شکر به عراق و یا هر یک از کشورهای دیگر سود خوبی به دست آورید، باید در مورد تعرفه واردات شکر و صادرات آن اطلاعات بیشتری داشته باشید. در این صورت با آگاهی بیشتری اقدام به صادرات و واردات کالا می نمایید. هرچند که در این مبحث ما به روند قانونی ثادرا این کالا می پردازیم و واردات زیاد مد نظرمان نمی باشد.
مراحلی که شما برای صادرات شکر انجام می دهید اهمیت بسیار زیادی دارد و باید به خوبی آنها را شناسایی کنید و به ترتیب دنبال کنید. در واقع شما باید بدانید صادرات این کالا به کشورهای دیگر مزیت های زیادی را به همراه دارد، به همین دلیل حجم زیادی از این کالا را به کشورهای دیگر ارسال می کنند و سود خوبی از فروش آن به دست می آورند. بسته بندی های خاص این محصول مشتریان بیشتری را در کشورهای خارجی به دست آورده است و به همین دلیل شما باید به خوبی این مورد را زمان صادرات کالا در نظر داشته باشید.
چالش های واردات شکر به ایران چیست؟
در کنار صادرات شکر، واردات شکر هم به یک مسئله مهم مبدل گشته است. اگر چه کارخانه های نیشکر در ایران در حال تولید شکر هستند اما قیمت گذاری نامتعادل باعث شده که بسیاری از بازرگانان به واردات شکر مشغول باشند. شکر را جزو محصولات و فراورده های کشاورزی دسته بندی کرده اند. ایران در تولید شکر به استقلال رسیده است اما متأسفانه، سیاست های نادرست صادرات شکر و افزایش واردات شکر باعث شده این حوزه از صنعت هم آسیب ببیند.
طبق گفته کارشناسان، از زمان محدودی که واردات شکر تقریباً قطع شد، نیاز کشور بسیار افزایش یافت به طوری که تولیدات داخل، قادر به پاسخگویی نبود. علاوه بر این، قیمت ها بسیار افزایش یافت و بازار با نوسان شدیدی روبرو شد. طبق آخرین گزارش ها، تعداد کارخانه هایی که در تصفیه شکر فعالیت می کنند شامل 15 کارخانه در کشور هستند و تعداد 38 کارخانه هم در حوزه چغندر و نیشکر مشغول می باشند.
برای اینکه حجم تولید شکر را در داخل افزایش بدهیم نیاز به زیرساخت ها و خرید تجهیزات و فناوری های جدیدتر است. تکیه بر خودکفایی بسیار اهمیت دارد. برخی با توجیه اینکه می خواهند قیمت های بازار را تعدیل کنند اقدام به واردات شکر می کنند که این فقط یک دلیل تئوری است!
وقتی قیمت گذاری ها برای کشت چغندر، نامناسب باشد و کشاورزان نتوانند محصولات خود را به خوبی به فروش برسانند، به ناچار، تولید این محصول، متوقف می شود؛ این یعنی کارخانه های نیشکر، خوراک ورودی برای تولید شکر ندارند و فعالیت نمی کنند. در نتیجه، شکر در داخل تولید نمی شود و کمبود در بازار رخ می دهد. اینجا است که وارد کننده های شکر وارداتی از این فرصت استفاده می کنند و سود هنگفتی را از واردات شکر و فروش، برای خود رقم می زنند.
برای اینکه حجم تولید شکر را در داخل افزایش بدهیم نیاز به زیرساخت ها و خرید تجهیزات و فناوری های جدیدتر است.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز