قهوه دومین نوشیدنی جهان بعد از آب و اولین نوشیدنی انتخابی مردم جهان است. مصرف قهوه از دوران صفویه با ایجاد قهوه خانه ها در ایران رواج یافت اما بعدها چای جایگزین این محصول شد و مصرف چای افزایش یافت.
بازار قهوه در ایران
ایران بازار بسیار خوبی در حوزه قهوه دارد؛ قهوه در ایران کشت نمی شود بلکه ۸۰% به شکل خام وارد ایران می شود و سپس در کارخانه ها فرآوری و بسته بندی شده و به بازار عرضه می شود، فقط ۲۰% از قهوه وارداتی در خارج از ایران فرآوری و بسته بندی می شود.
ماشین آلات فرآوری قهوه در ایران
ماشین آلات فرآوری قهوه در ایران معمولا از سه کشور ترکیه، روسیه و مالزی وارد ایران می شوند که قیمت این ماشین آلات برای کارخانه های کوچک معمولا بین ۲۰ تا ۸۰ میلیون تومان است.
قیمت ماشین آلات فرآوری قهوه برای کارخانه های بزرگ بیش از صد میلیون تومان می باشد.
مساحت سوله جهت انبار قهوه
برای فرآوری قهوه یک سوله حداقل ۵۰۰ متری نیاز است که قهوه فرآوری و بسته بندی شده در آن سوله انبار شود.
میزان سرمایه تولید قهوه
در کل برای اینکه وارد بازار تولید قهوه بشوید حداقل به ۸۰ میلیون سرمایه اولیه نیاز دارید و اگر خواسته باشید کارگاه کوچک خود را به یک کارخانه بزرگ در ایران تبدیل کنید نیازمند چندین میلیارد سرمایه هستید.
میزان قهوه مصرف شده در ایران
مردم ایران مقدار زیادی قهوه مصرف می کنند، بر طبق آمار رسمی منتشر شده روزانه دو تن قهوه در کافی شاپ ها و هتل ها و رستوران های تهران مصرف می شود.
شهرهای اصفهان و شیراز ماهانه یک تن قهوه مصرف می کنند و سایر استان های کشور نیز ماهانه یک تن قهوه مصرف می کنند.
این میزان از قهوه مصرف شده در ایران حاکی از بازار بسیار پر رونق قهوه در ایران و نوید دهنده سود بسیار مناسب برای تجار فعال در این حوزه می باشد.
درختچه کوچک قهوه با عنوان گیلاس قهوه در مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی و آسیای شرقی همچون ویتنام، اندونزی، برزیل و هند تولید می شود و دارای دو گونه روبوسکا (طعم) و عربیکا (عطر) است که از دانه سبز قهوه پس از پاک سازی و برشته شدن با میکس این دو گونه، قهوه های دم کردنی (فرانسوی، ترکیش و اسپرسو) و قهوه های فوری ( کلاسیک و گلد) در قالب بسته بندی های ۲ گرمی تا ۲۵ کیلوگرمی و فله ای تولید و مصرف می شود.
علت کاهش مصرف قهوه در ایران قیمت بالای محصولات وارداتی است: قیمت قهوه با قمیت چای متفاوت است و به هیچ عنوان قابلیت رقابت ندارد به دلیل آنکه در ایران ماده اولیه چای تولید می شود، اما ماده اولیه قهوه وارداتی است بنابراین قیمت تمام شده محصول نهایی آن نسبت به چای بالاتر است.
عدم شناخت قهوه، کیفیت قهوه های وارداتی و همچنین نداشتن متخصص در این حوزه از جمله آسیب های این حوزه محسوب می شود. برندهای وارداتی که به صورت قاچاق وارد می شوند نیز مشکلاتی در بازار ایجاد کرده اند، به این صورت که با تمدید تاریخ انقضای این محصولات در بازار به فروش مجدد آنها اقدام می کنند.
به عنوان مثال انواع قهوه های آمریکایی موجود در بازار تاریخ گذشته هستند که مغازه داران تاریخ آنها را عوض می کنند و دوباره می فروشند. ایران با آمریکا روابط تجاری ندارد که قهوه آن بخواهد از طریق مجاری قانونی وارد شود، به همین جهت این نوع قهوه ها قاچاق می شوند و نظارتی هم بر کیفیت و سلامت آنها وجود ندارد. در حال حاضر۱۵ درصد قهوه های وارداتی موجود در بازار قاچاق است.
مجوز و ریسک ها
قهوه فوری ایران قابلیت صادرات به سایر کشورهای جهان را دارد، اما با این حال وجود قاچاق گسترده در این حوزه یکی از آسیب های سرمایه گذاری این بخش محسوب می شود، طوری که ۱۵درصد قهوه های وارداتی کشور قاچاق می شود. نداشتن کیفیت قهوه های وارداتی، نبود متخصص در این حوزه و عدم شناخت قهوه باعث شده قهوه های مرغوبی در کشور وجود نداشته باشد.
گفتنی است برای گرفتن مجوز در این بخش باید علاوه بر مراجعه به سازمان صنایع، به سازمان غذا و دارو و همچنین سازمان استاندارد رجوع کرد. تجارت قهوه بعد از نفت یکی از پرسودترین تجارت های دنیا محسوب می شود، همین امر می تواند انگیزه های سرمایه گذاری در این بخش را افزایش دهد. علاوه بر هشت شرکت بزرگ تولیدکننده قهوه در ایران، بسیاری از شرکت ها نیز به صورت کارگاهی و در سطح کوچک به فرآوری و بسته بندی انواع قهوه مشغول هستند.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز