واردات خودرو آزاد شد!
در سالهای گذشته واردات خودرو ممنوع شد و بارها طرحهایی برای رفع این ممنوعیت مطرح شد ولی حالا خبرهایی امیدوارکنندهتر در مورد رفع این محدودیت به گوش برسد. ممکن است در سال جاری یا سال بعد شاهد ورود خودروهای جدید به خیابانها باشیم و دوباره شاهد فعالیت شرکتهای بزرگ وارداتی خودرو باشیم که این سالها به خدمات جانبی و واردات قطعات و لاستیک بسنده کردهاند.
بر اساس خبری که در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده طرح «آزادسازی واردات خودرو» با تصویب اولیه در کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در فاز نهایی تصویب قرار گرفت. پس از ایراد شورای نگهبان به ماده ۴ طرح ساماندهی خودرو، مبنی بر واردات محصولات هیبریدی با تعرفه صفر و مغایر خواندن آن با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، کمیسیون صنایع ماده مذکور را با اصلاحاتی در چارچوب «آزادسازی مشروط واردات» سرانجام تأیید کرد. برایناساس، هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند نسبت به واردات خودرو در قالب یکی از دو روش «در ازای صادرات کالا» یا «واردات بدون انتقال ارز» اقدام کند.
به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد این دو روش برای ورود خودروهای خارجی باهدف «استقلال واردات خودرو از تعهد ارزی سیاستگذار» طراحی شده است. در مصوبه اولیه، ورود خودروهای کارکرده حداکثر سه سال ساخت نیز مجاز خوانده شده است. تصویب نهایی این طرح میتواند دستکم دو تحول بزرگ در بازار خودرو به نفع تقاضای مصرفی رقم بزند. فضای فعلی بازار، بهترین زمان ممکن برای آزادسازی واردات خودرو است؛ بهطوریکه مسیر برای کاهش قیمت تا سطح متعارف هموار میشود.
اگر مجلس در هفته جاری طرح کمیسیون صنایع را مصوب کند، باید در آینده نزدیک شاهد اولین گام برای لغو توقف واردات خودرو به کشور باشیم. هرچند فاطمیامین، وزیر صنعت، معدن و تجارت هنوز اظهارنظر رسمی درباره گشایش دوباره واردات خودرو به کشور نکرده اما وی در اظهارات خود نشان داده که رقابت را سرمنشأ رشد کمی و کیفی محصولات تولیدی میداند. فاطمیامین پس از اخذ رأی اعتماد از مجلس در پاسخ به سؤالی درباره واردات خودرو گفته بود که اولویت با متعادل شدن تراز ارزی کشور است و بعد از آن، رقابت در بازار خودرو، مفید خواهد بود. در همین حین برخی رسانهها از این گفتههای وزیر، چنین برداشت کردند که وی نیز برای بازگشت تعادل و رقابت به بازار خودروی کشور، چندان به واردات خودرو بیمیل نیست. درهرحال آنچه مشخص است مجلس گام اول را در این زمینه برداشته و پیشبینی میشود در صورت رأی نمایندگان و همچنین نظر مساعد شورای نگهبان، به سمت متعادلسازی در بازار داخلی و خارجی کشور پیش رویم.
واردات خودرو در ازای صادرات
در ماده 4 طرح ساماندهی خودرو، تعرفه صفر برای ورود خودروهای هیبرید پیشبینی شده بود حالآنکه شورای نگهبان این ماده را مغایر بندهای ۸ و ۹ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و در نتیجه مغایر بند ۱ اصل ۱۱۰ قانون اساسی خواند و طرح را برای دومین بار به مجلس عودت داد. اعضای کمیسیون صنایع نیز در اصلاحیه ماده 4، با قید شروطی بر آزادسازی واردات خودرو تاکید کردهاند. در اصلاحیه ماده 4 کمیسیون صنایع آمده است که «هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند بهازای صادرات خودرو یا قطعات یا سایر کالاها و خدمات مرتبط با انواع صنایع نیرومحرکه یا از طریق واردات بدون انتقال ارز نسبت به واردات خودروی تمام برقی یا دو نیرویی(هیبریدی) یا واردات خودروی بنزینی یا گازسوز با برچسب انرژی B و بالاتر یا دارای شاخص ایمنی سه ستاره یا بالاتر بر اساس گواهیهای استاندارد معتبر، معادل ارزش صادراتی اقدام کند.»
بهاینترتیب اصل این ماده اولاً بر حذف انحصار واردات خودرو از طریق نمایندگیها است و دوم اینکه واردات در ازای صادرات انجام خواهد شد. طی سالهای گذشته بهویژه در دولت یازدهم اختلافات بسیاری بر سر واردات خودرو توسط اشخاص حقیقی یا نمایندگیها شکلگرفته بود بهطوریکه برخی بر ورود خودرو توسط اشخاص حقوقی بهویژه نمایندگیها تاکید داشتند و اینکه واردات توسط نمایندگیها با اطمینان خاطر از خدمات فروش و پس از فروش انجام خواهد شد حالآنکه برخی واردات از طریق حقیقیها را منجر به شکست انحصار نمایندگیها و ایجاد رقابت در بازار وارداتیها میخواندند. برایناساس اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس با درنظرگرفتن مزایای هر دو طرف برای ورود خودرو به کشور بر شخص حقیقی و حقوقی تاکید کرده است.
فرصت برجام و چراغ سبز خودروسازان
به نقل از دنیای اقتصاد بسیاری از کارشناسان معتقدند فضای کنونی که در آن خوشبینی فراوانی نسبت به برجام شکلگرفته، بهترین فرصت برای تصمیمات بزرگ خودرویی است. بهطوریکه اگر واردات خودرو آزاد شود قیمتها در بازار وارداتیها روند کاهشی به خود خواهد گرفت و از سوی دیگر همراه با رقابت قیمتی که در بازار شکل خواهد گرفت، خودروسازان چارهای جز ارتقای کیفی تولیدات خود نخواهند داشت. پیشازاین خودروسازان نیز اذعان کرده بودند که با لغو توقف واردات خودرو مشکلی ندارند و این مسیر قادر به حذف آنها نخواهد بود؛ بنابراین با حذف تعرفه و در کنار آن بازگشایی واردات، خودروساز نیز چارهای جز رقابت در بازار ملتهب خودرو نخواهد داشت.
حالا با گام مثبت مجلس در این زمینه و در صورت تصویب توسط نمایندگان و تأیید شورای نگهبان، ممنوعیت واردات خودرو ممکن است برداشته شود و دوباره شاهد ظهور این بخش بزرگ تجارت خارجی باشیم. واردات خودرو و قطعه جز بزرگترین بخشهای واردات کشور بود و سالیانه حدود 12 هزار خودرو به ارزش 1400 میلیارد تومان به کشور وارد میشد.
ممنوعیت واردات ماشین با دستوری در سال 97 به گمرک اعلام و تا کنون ادامه دارد.
منبع: سپاهان همراه
به نقل از دنیای اقتصاد بسیاری از کارشناسان معتقدند فضای کنونی که در آن خوشبینی فراوانی نسبت به برجام شکلگرفته، بهترین فرصت برای تصمیمات بزرگ خودرویی است.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز