ویروس کرونا و تأثیر آن بر روی حمل و نقل بین المللی
حمل و نقل بین المللی
ویروس کرونا و تأثیر آن بر روی حمل و نقل بین المللی
پرسش های زیادی در رابطه با اثرات ویروس کرونا بر روی حمل و نقل بین المللی کالاها به وجود آمده است. در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع و همچنین ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از هرگونه تأخیر در حمل و نقل کالا بپردازیم.
با توجه به شیوع ویروس کرونا از کشور چین و در نظر گرفتن حجم صادرات این کشور به سایر کشورها، غیر قابل پیش بینی نبود که به دلیل پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به سایر کشورها، دولت چین قوانین سختگیرانه ای بر روی حمل و نقل داخلی و همچنین حمل و نقل بین المللی کالاها وضع نماید. اگرچه بعد از اینکه اکثر کشورهای اروپایی نیز درگیر Covid 19 شدند، حمل و نقل بین المللی در این کشورها نیز دچار محدودیت هایی گردید.
تجارت جهانی با تکیه بر تولیدات کشور چین، در این روزها با توجه به تعطیلی بسیاری از شرکت های چینی و همچنین تعطیلی بسیاری از مشاغل، دچار ضرر فراوانی گردیده است.
۱- کاهش حمل و نقل هوایی
ویروس کرونا تأثیرات بسیار منفی در اقتصاد دنیا به وجود آورده است چنانچه تعدادی زیادی از خطوط هواپیمایی خدمات خود را به کشور چین به حالت تعلیق در آورده اند و آن دسته از خطوط هوایی نیز که در حال حاضر به کشور چین ارائه خدمات می نمایند، خدمات خود را به ۵۰% کاهش داده اند.
با تعلیق پروازها، علاوه بر کاهش چشمگیر ظرفیت هوایی و همچنین ایجاد تأخیر در حرکت پروازها، نرخ کرایه حمل هوایی نیز افزایش زیادی پیدا کرده است. در حال حاضر تنها خطوط هواپیمایی قطر و ماهان دارای سرویس هوایی از کشور چین به ایران می باشند که طبعاً نرخ کرایه حمل هوایی کالا توسط این خطوط افزایش پیدا کرده است. بدین شکل که اگر برای حمل ۱ تن کالا از کشور چین ۳۰۰۰ دلار پرداخت می گردید، در شرایط حاضر برای حمل این کالا می بایست ۴۵۰۰ دلار پرداخت شود. چنانچه قصد واردات کالای خود از طریق هوایی را دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام به دریافت بوکینگ نمایید و همچنین از تاریخ حمل اطمینان حاصل نمایید.
واردات محموله های هوایی از اروپا به مقصد ایران در حال حاضر صرفاً با هواپیمایی قطر صورت می پذیرد. نرخ کرایه حمل هوایی در این مسیر نیز افزایش پیدا کرده است.
۲- کاهش ظرفیت شرکت های پست هوایی
تعلیق بسیاری از پروازها به دلیل ویروس کرونا منجر به کندی خدمات بسیاری از شرکت های پست هوایی گردیده است. بسیاری از شرکت های پستی دچار چالشی بزرگ در ارسال هرگونه اقلام به کشور چین شده اند. چنانچه شرکت USPS که یکی از شرکت های بسیار بزرگ پستی است، از ارسال هرگونه نامه و بسته های پستی به کشور چین امتناع کرده است.
شرکت China Post به مشتریان خود اطمینان داده است که هرگونه ارسال بسته های پستی تحت نظارت بهداشتی خواهد بود اما مشتریان این پست هوایی نیز کاهش چشمگیری داشته است. با وجود این شرایط طبعاً ارسال هرگونه بسته پستی به ایران نیز دچار اختلال گردیده و بسیاری از محموله های پستی بعد از گذران مدت زمانی در کشور امارات و ترکیه به سمت ایران ارسال می گردند.
شرکت های پستی زیر اختلالات پستی را به دلیل ویروس کرونا اعلام کرده اند:
United States Postal Service
China Post
Deutsche Post
Singapore Post
Swiss Post
Post Danmark (Denmark)
Georgian Post
۳- تداوم کاهش بارگیری کشتی های حمل کانتینری
از آنجایی که حمل و نقل دریایی سهم بسیار زیادی در انتقال کالاها دارد، ویروس کرونا ضربه بسیار سنگینی بر خطوط کشتیرانی وارد کرده است. بسیاری از سفارشات به دلیل تعطیلی ۲ ماهه کشور چین تولید نشده اند و یا تولید آنها منوط به انتقال وجه کالا توسط مشتریان شده است. در حالیکه با شرایط به وجود آمده اکثر بازرگانان و تولید کنندگان مشکل انتقال ارز را دارند. از طرف دیگر کاهش حجم تولیدات در کشور چین باعث سردرگمی بسیاری از خطوط کشتیرانی گردیده و این امر نامنظمی حرکت کشتی ها را به دنبال دارد. در حال حاضر کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و بعضی خطوط کشتیرانی خارجی دارای سرویس حمل کانتینری به ایران هستند.
ویروس کرونا باعث تأخیر یک ماهه حرکت کشتی ها از بندر روتردام به مقصد بندر عباس در ماه March گشته است. باید توجه داشت که اکثر کالاهای وارداتی که به سمت ایران حمل می گردند غالباً از چندین وقت قبل ثبت سفارش و تولید شده اند و به نظر می رسد امروزه بسیاری از بازرگانان و تولید کنندگان مشکل در ثبت سفارش و همچنین حواله داشته باشند.
۴- حمل زمینی کالا و مشکلات تردد کامیون ها
ویروس کرونا بر روی حمل و نقل زمینی نیز تأثیر گذاشته است. با اعمال محدودیت های بارگیری و تردد کامیون ها در کشورهای اروپایی و از سوی دیگر مشکلات مرز بازرگان، بسیاری از سفارشاتی که به صورت زمینی از اروپا به سمت ایران بوده اند در ترکیه متوقف شده اند که این امر باعث سردرگمی رانندگان نیز گردیده است. به نظر می رسد تنها راه ارتباطی برای انتقال کالاها به ایران از طریق ریلی و مرز رازی می باشد. اگرچه شرکت های حمل و نقل بین المللی منتظر ساز و کاری برای رفع بسته بودن مرز بازرگان هستند، به نظر می رسد با رفع این مشکل نیز صف طولانی از کامیون های ایرانی پشت مرز بازرگان ایجاد شود.
منبع: آریا حمل
از آنجایی که حمل و نقل دریایی سهم بسیار زیادی در انتقال کالاها دارد، ویروس کرونا ضربه بسیار سنگینی بر خطوط کشتیرانی وارد کرده است.
آفکو | مرجع حمل و نقل بین المللی
امتیاز این نوشته
امتیاز
امتیاز